• Τηλ. Γραμματείας: 2651028497 - Τηλ. Ιατρού: 6942964111
  • info@gkgeorgiou.gr

NEWSBLOG

ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΩΝ ΛΟΙΜΩΞΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΥΓΕΙΑΣ (WHO)

Αξιολόγηση Χρήστη: 0 / 5

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

Οι λοιμώξεις του χειρουργικού πεδίου (Surgical Site InfectionsSSI) προκαλούνται από βακτήρια που εισβάλλουν στον οργανισμό κατά τη διάρκεια χειρουργικών επεμβάσεων. Ευθύνονται για σημαντική νοσηρότητα και θνητότητα, παρατείνουν τη νοσηλεία των ασθενών, αυξάνουν την αντίσταση στα αντιβιοτικά και προσθέτουν τεράστιο οικονομικό βάρος στα συστήματα υγείας ανά τον κόσμο. Πρόσφατα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (World Health Organization) εξέδωσε για πρώτη φορά Κατευθυντήριες Οδηγίες για την πρόληψη των χειρουργικών λοιμώξεων. Οι Οδηγίες-Συστάσεις αυτές ισχύουν για κάθε χώρα και είναι το αποτέλεσμα επιστημονικής ανάλυσης των υπαρχόντων δεδομένων από πληθώρα μελετών (evidence-based). Κάποιες από αυτές αφορούν τους ασθενείς, ενώ οι περισσότερες απευθύνονται στους χειρουργούς και το νοσηλευτικό προσωπικό. Ενδεικτικά αναφέρονται τα εξής:

-          Συνιστάται στους ασθενείς να πλένουν το σώμα τους με απλό ή αντιμικροβιακό σαπούνι το πρωί πριν την επέμβαση

-          Τα αντιβιοτικά που χορηγούνται με στόχο την προφύλαξη από τις λοιμώξεις κατά τη διάρκεια της επέμβασης θα πρέπει να χορηγούνται το πολύ εντός 2 ωρών πριν την τομή στο δέρμα και όχι νωρίτερα (π.χ. το προηγούμενο βράδυ)

-          Το ξύρισμα της περιοχής όπου θα πραγματοποιηθεί το χειρουργείο θα πρέπει να αποφεύγεται ! Αν η απομάκρυνση των τριχών κρίνεται απαραίτητη, αυτό θα πρέπει να γίνεται με ειδική μηχανή και όχι με ξυράφι

-          Τα επίπεδα σακχάρου θα πρέπει να διατηρούνται όσο το δυνατόν πιο κοντά στο φυσιολογικό και οι ασθενείς να βρίσκονται στην καλύτερη δυνατή κατάσταση από πλευράς θρέψης (για τα τακτικά χειορυργεία)

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του WHO:

 

http://www.who.int/gpsc/ssi-guidelines/en/