• Τηλ. Γραμματείας: 2651028497 - Τηλ. Ιατρού: 6942964111
  • info@gkgeorgiou.gr

NEWSBLOG

ΡΑΓΑΔΑ ΠΡΩΚΤΟΥ

Αξιολόγηση Χρήστη: 0 / 5

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

Πρόκειται για μια επιμήκη, επώδυνη σχισμή («πληγή») του πρωκτού (που είναι το τελικό σημείο του εντέρου) φθάνοντας μέχρι τις ίνες του έσω σφιγκτήρα του πρωκτού.
Συνήθως προκαλείται από τραυματισμό του βλεννογόνου του πρωκτού κατά τη δίοδο σκληρών κοπράνων (ιδίως σε περιπτώσεις χρόνιας δυσκοιλιότητας) σε συνδυασμό με υπερτονικό σφιγκτήρα του πρωκτού.
Σπανιότερα οφείλεται σε κολίτιδα (δηλαδή φλεγμονή του εντέρου), σύφιλη, τραυματισμό ή προκύπτει ως επιπλοκή χειρουργικών επεμβάσεων στο παχύ έντερο.
Η ραγάδα εκδηλώνεται με πολύ ισχυρό πόνο αμέσως μετά τη κένωση (περιγράφεται σαν «σχίσιμο» ή «κάψιμο»), ο οποίος μπορεί να διαρκέσει 2-6 ώρες και κάποιες φορές συνοδεύεται από πολύ μικρή αιμορραγία (συνήθως στο χαρτί υγείας και σπανιότερα στη λεκάνη της τουαλέτας), καθώς και από σπασμό του εσωτερικού σφιγκτήρα (αυτό που γίνεται αντιληπτό σαν δυσάρεστο αίσθημα «σφιξίματος» της ευρύτερης περιοχής του πρωκτού). 
Η φαρμακευτική θεραπεία με υπακτικά και τοπικές αλοιφές μπορεί να ωφελήσει έναν μεγάλο αριθμό ασθενών, ιδίως όταν πρόκειται για οξεία ραγάδα (διάρκεια συμπτωμάτων μικρότερη των 6 εβδομάδων), αλλά όταν πρόκειται για χρόνια ραγάδα συνήθως απαιτείται χειρουργική επέμβαση.

Η χειρουργική επέμβαση (προσαρμοσμένη πλάγια έσω σφιγκτηροτομή) διαρκεί 15-20 λεπτά και ο ασθενής επιστρέφει αμέσως στο σπίτι του. Τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά: άμεση ανακούφιση από τον πόνο (δηλαδή την 1-2η μετεγχειρητική ημέρα), άμεση επούλωση της ραγάδας (συνήθως εντός 1-2 εβδομάδων), υψηλά ποσοστά επιτυχίας (περίπου 95%), σχεδόν μηδενική πιθανότητα υποτροπής και με ελάχιστο κίνδυνο εμφάνισης ακράτειας (λιγότερο από 5%).

 

Σε γενικές γραμμές όταν η πρωκτική ραγάδα είναι σε αρχικό στάδιο ενδεχομένως να μπορεί να αντιμετωπιστεί συντηρητικά. Η θεραπεία της δυσκοιλιότητας -με την υιοθέτηση μιας πλούσιας σε φυτικές ίνες διατροφής, με την αποχή από την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών, πικάντικων ή αλμυρών τροφίμων και τηγανιτών φαγητών- πολλές φορές μπορεί να αποτρέψει την ανάγκη για χειρουργική θεραπεία.