04 Ιούν 3+1 επιστημονικά στοιχεία για τον καρκίνο του θυρεοειδούς
Οι πιθανότητες να βρεθεί να νοσεί κάποιος από καρκίνο στον θυρεοειδή είναι 1% κατά τη διάρκεια της ζωής του. Μπορεί να «χτυπήσει» ακόμα και νέες ηλικίες και μάλιστα χωρίς την παρουσία σημαντικών συμπτωμάτων που θα μπορούσαν να αποτελέσουν καμπανάκι κινδύνου.
Η ανεύρεση κάποιου όζου θυρεοειδούς δεν είναι απαραίτητα καρκίνος καθώς θα πρέπει να γίνει σπινθηρογράφημα με ιώδιο για να καταλήξει σε ασφαλή συμπεράσματα η ιατρική εξέταση.
Ο καρκίνος θυρεοειδούς μπορεί να μην έχει συμπτώματα
Στην πλειονότητα των περιπτώσεων ο καρκίνος θυρεοειδούς δεν εμφανίζει συμπτώματα και ο ασθενής μαθαίνει ότι πάσχει από τυχαίο έλεγχο υγείας. Αν ο καρκίνος είναι συμπτωματικός, τότε μπορεί να παρουσιαστεί βραχνή φωνή, δυσκολία στην κατάποση και ψηλάφηση εξογκώματος στον λαιμό.
Τα θηλώδη καρκινώματα δεν απαιτούν ακραίες θεραπείες πάντα
Η ριζική θεραπεία για τον καρκίνο θυρεοειδούς απαιτεί ολική θυρεοειδεκτομή με χορήγηση ραδιενεργού ιωδίου. Πλέον οι ειδικοί έχουν καταλήξει ότι μπορεί να μην χρειάζονται αυτού του τύπου οι θεραπείες, αλλά να αρκεί σε αρχικό στάδιο η παρακολούθηση, ενώ αν η λύση του χειρουργείου είναι αναπόφευκτη να μπορεί να γίνει μερική θυρεοειδεκτομή.
Βιοψία δεν σημαίνει και 100% διάγνωση
Το 30% των οζιδίων που υφίστανται βιοψία, συνήθως χαρακτηρίζονται «απροσδιόριστα». Σε αυτό το ποσοστό ο καρκίνος δεν μπορεί να αποκλειστεί, γι’ αυτό και είναι πολύ πιθανό ο ασθενής να καταλήξει στο χειρουργείο.
Ο καρκίνος στον θυρεοειδή είναι παράγοντας κινδύνου και για δεύτερο καρκίνο
Ο κίνδυνος των ασθενών αυτών να αποκτήσουν και δεύτερο όγκο ανέρχεται σε ένα ποσοστό 30%, με ευαίσθητες περιοχές τους σιελογόνους αδένες, το λεπτό ή το παχύ έντερο και τα οστά.