Ποια η Θεραπεία – Αντιμετώπιση περιτονίτιδας;
Ο ασθενής με περιτονίτιδα είναι βαρέως πάσχων. Ταυτόχρονα με την αναζήτηση της αιτίας που προκάλεσε την οξεία αυτή κατάσταση θα πρέπει να διορθώνονται οι οποιεσδήποτε διαταραχές έχουν ήδη εμφανιστεί.
Έτσι, αρχικός στόχος είναι η αναζωογόνηση του ασθενούς με χορήγηση ενδοφλέβιων υγρών (ώστε να αποκατασταθεί η αρτηριακή πίεση και η παραγωγή ούρων), η χορήγηση ενδοφλέβιας αντιβίωσης ευρέως φάσματος εμπειρικά (που καλύπτει τα πιο κοινά παθογόνα μικρόβια), η παροχή οξυγόνου και η αποσυμπίεση του στομάχου όταν υπάρχουν έμετοι. Όταν βρεθεί το αίτιο της περιτονίτιδας ακολουθεί και η ανάλογη θεραπεία.
Σε ασθενείς με νεφρική ανεπάρκεια και καθετήρα περιτοναϊκής διάλυσης μπορεί να χρειαστεί αιμοκάθαρση για κάποιο χρονικό διάστημα, εκτός των αντιβιώσεων. Αν υπάρχει οξεία παγκρεατίτιδα ο ασθενής παύει να σιτίζεται από του στόματος για κάποιο χρονικό διάστημα, λαμβάνει αντιβίωση και παρακολουθείται η εξέλιξή του με διαδοχικές αξονικές τομογραφίες. Όταν έχει συμβεί διάτρηση ενδοκοιλιακού σπλάχνου η θεραπεία είναι χειρουργική.
Ο Χειρουργός καλείται να βρει το σημείο της ρήξης και να αποκαταστήσει την φυσιολογική λειτουργία είτε με συρραφή της ρήξης (π.χ. έλκος στομάχου) ή με αφαίρεση του πάσχοντος οργάνου (π.χ. σκωληκοειδίτιδα, ρήξη εκκολπώματος παχέος εντέρου). Ακολουθεί επιμελές πλύσιμο της κοιλιάς με φυσιολογικό ορό για να απομακρυνθούν τα μικρόβια και μπορεί να τοποθετούνται σωλήνες παροχέτευσης των ενδοκοιλιακών υγρών.
Με την εξέλιξη της τεχνολογίας και την ολοένα και μεγαλύτερη εμπειρία τω Χειρουργών, ένα μεγάλο μέρος αυτό των επεμβάσεων σήμερα πραγματοποιείται λαπαροσκοπικά ή ρομποτικά.