Πώς θεραπεύεται η ραγάδα;
Η οξεία ραγάδα μπορεί σε αρκετές περιπτώσεις να αντιμετωπιστεί επιτυχώς με συντηρητική θεραπεία, που περιλαμβάνει διατροφικές τροποποιήσεις (αύξηση πρόσληψης φυτικών ινών και νερού) ή και μαλακτικά κοπράνων, προκειμένου να μειωθεί ο τραυματισμός κατά την αφόδευση.
Η επαφή της περιοχής σε χλιαρό νερό για αρκετά λεπτά κατά τη διάρκεια της μέρας, αυξάνει τη ροή του αίματος και βοηθάει στην επούλωση.
Το ίδιο κάνουν και ειδικές αλοιφές που εφαρμόζονται τοπικά προκειμένου να χαλαρώσουν τον έσω σφιγκτήρα και να βελτιώσουν την κυκλοφορία του αίματος (αλοιφή Νιτρογλυκερίνης ή αναστολείς διαύλων ασβεστίου). Τα παραπάνω έχουν μικρότερη αποτελεσματικότητα σε περιπτώσεις χρόνιας ραγάδας.
Η επόμενη θεραπευτική επιλογή είναι η χρήση Βοτουλινικής τοξίνης Α, του γνωστού Botox. Η έγχυση της τοξίνης πραγματοποιείται στον έσω σφιγκτήρα προκειμένου να λυθεί ο χρόνιος σπασμός του, που αποτελεί βασική αιτία της εμφάνισης της ραγάδας. Τα ποσοστά επιτυχίας της τεχνικής αυτής ανέρχονται στο 60-70%.
Οι χρόνιες ή οι υποτροπιάζουσες περιπτώσεις συνήθως απαιτούν χειρουργείο. Η κλασσική χειρουργική επέμβαση (πλάγια έσω σφιγκτηροτομή) μπορεί να προσφέρει ανακούφιση από τον πόνο και επούλωση της ραγάδας, αλλά συνοδεύεται από ένα μικρό ποσοστό κινδύνου εμφάνισης ακράτειας των κοπράνων.
Με τη σύγχρονη, όμως, τεχνική αντιμετώπισης της ραγάδας με τη χρήση LASER, ο κίνδυνος αυτός παύει να υπάρχει!
Η εφαρμογή της ενέργειας του LASER στη ραγάδα προκαλεί λύση του σπασμού, νεαροποίηση των ιστών και έναρξη της επουλωτικής διαδικασίας (Εικόνα 1 και 2, από το αρχείο του ιατρού). Τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά με άμεση ανακούφιση από τον πόνο (δηλαδή την 1-2η μετεγχειρητική ημέρα), ταχεία επούλωση της ραγάδας (συνήθως εντός 1-2 εβδομάδων), υψηλά ποσοστά επιτυχίας (περίπου 95%), σχεδόν μηδενική πιθανότητα υποτροπής και με μηδενικό κίνδυνο εμφάνισης ακράτειας (αφού δεν επηρεάζονται οι σφιγκτήρες).
Επιπλέον, καθώς η ραγάδα οφείλεται συνηθέστερα σε δυσκοιλιότητα, ένας μεγάλος αριθμός ασθενών υποφέρουν και από την ταυτόχρονη ύπαρξη αιμορροΐδων. Με τη θεραπευτική προσέγγιση που εφαρμόζουμε χρησιμοποιώντας LASER, μπορούν πλέον να αντιμετωπιστούν στην ίδια χειρουργική επέμβαση τόσο η ραγάδα όσο και οι αιμορροΐδες, γλιτώνοντας τον ασθενή από επιπλέον ταλαιπωρία.
Σε γενικές γραμμές όταν η πρωκτική ραγάδα είναι σε αρχικό στάδιο ενδεχομένως να μπορεί να αντιμετωπιστεί συντηρητικά. Η θεραπεία της δυσκοιλιότητας -με την υιοθέτηση μιας πλούσιας σε φυτικές ίνες διατροφής, με την αποχή από την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών, πικάντικων ή αλμυρών τροφίμων και τηγανιτών φαγητών- πολλές φορές μπορεί να αποτρέψει την ανάγκη για χειρουργική θεραπεία.