Πώς θεραπεύεται η σκωληκοειδίτιδα;
Η θεραπεία της οξείας σκωληκοειδίτιδας είναι σχεδόν πάντα χειρουργική. Η φλεγμαίνουσα σκωληκοειδής απόφυση πρέπει να αφαιρεθεί χειρουργικά ώστε να απομακρυνθεί ο κίνδυνος περιτονίτιδας. Σε επιλεγμένες μόνο περιπτώσεις, όπου η πάθηση βρίσκεται σε αρχικό στάδιο και υπάρχει η δυνατότητα συνεχούς παρακολούθησης του ασθενούς, η κατάσταση μπορεί να αντιμετωπιστεί με διακοπή της σίτισης και ενδοφλέβια αντιβιοτική αγωγή (συντηρητική-μη χειρουργική αντιμετώπιση σκωληκοειδίτιδας).
Για την πλειονότητα των ατόμων με οξεία σκωληκοειδίτιδα που θα χειρουργηθούν, η αφαίρεση της σκωληκοειδούς απόφυσης δεν έχει καμία απολύτως επίπτωση στην μετέπειτα ζωή τους.
Η χειρουργική επέμβαση μπορεί να γίνει με τομή στο κοιλιακό τοίχωμα («ανοικτή» επέμβαση) ή λαπαροσκοπικά. Σήμερα προτιμάται κατά κόρον η ελάχιστα επεμβατική προσέγγιση (λαπαροσκοπική ή ρομποτική), όχι μόνο λόγω του λιγότερου μετεγχειρητικού πόνου, αλά κι επειδή δίνει τη δυνατότητα ελέγχου όλης της κοιλιάς και καλύτερης πλύσης σε περιπτώσεις περιτονίτιδας.
Επιπλέον, προτιμάται ειδικότερα σε παχύσαρκα άτομα, καθώς με ανοιχτή προσπέλαση απαιτείται μεγάλη τομή, αλλά και σε γυναίκες, γιατί επιτρέπει ταυτόχρονα τον έλεγχο των έσω γεννητικών οργάνων.
Η λαπαροσκοπική σκωληκοειδεκτομή πραγματοποιείται με 3 μικρές τομές (μερικών χιλιοστών) στην κοιλιά απ’ όπου ο χειρουργός εισάγει τα εργαλεία προκειμένου να αφαιρέσει την σκωληκοειδή απόφυση. Η σύγχρονη αντιμετώπιση με τη βοήθεια της λαπαροσκόπησης έχει αρκετά πλεονεκτήματα σε σχέση με την κλασσική χειρουργική τεχνική. Με τη βοήθεια της κάμερας υπάρχει καλύτερος έλεγχος της φλεγμαίνουσας περιοχής, αλλά και όλης της περιτοναϊκής κοιλότητας.
Επιπλέον, σε περιπτώσεις όπου υπάρχει αμφιβολία για το αν πρόκειται για σκωληκοειδίτιδα ή κάποια άλλη πάθηση που προκαλεί τα συμπτώματα του ασθενούς, η λαπαροσκόπηση έχει απόλυτη ένδειξη για να θέσει την οριστική διάγνωση.
Ο μετεγχειρητικός πόνος είναι ελάχιστος και η αποκατάσταση ταχύτερη. Τα τελευταία χρόνια υπάρχει η δυνατότητα διενέργειας της επέμβασης και με τη χρήση ρομποτικών συστημάτων da Vinci (ρομποτική σκωληκοειδεκτομή). Αξιοποιώντας τη βελτιωμένη αίσθηση χειρουργικού πεδίου που προσφέρει η 3D κάμερα και με τους εξαιρετικά ακριβείς χειρισμούς των ρομποτικών εργαλείων μπορεί πλέον να αντιμετωπιστεί και η πιο δύσκολη και επιπλεγμένη περίπτωση σκωληκοειδίτιδας.