Η πρόληψη πολλών μορφών καρκίνου βασίζεται στην καθημερινότητά σας!

πρόληψη καρκίνου

Η πρόληψη πολλών μορφών καρκίνου βασίζεται στην καθημερινότητά σας!

Ο καρκίνος αποτελεί μία από τις βασικές αιτίες θανάτου παγκοσμίως. Λόγω της ευρύτατης διασποράς του, συχνά θεωρούμε πως είμαστε εντελώς απροστάτευτοι απέναντί του. Ισχύει όμως αυτό; Επιστημονικές έρευνες λένε πως όχι, καθώς υποδεικνύουν πως ένα σημαντικό ποσοστό των περιστατικών καρκίνου μπορούν να προληφθούν μέσω των αλλαγών στον τρόπο ζωής και άλλων συνθηκών. Στην πραγματικότητα, μελέτες δείχνουν ότι έως και το 50% των περιστατικών καρκίνου οφείλεται σε τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου, γεγονός που προσφέρει ελπίδες για την πρόληψη πολλών μορφών καρκίνου.

Σίγουρα υπάρχουν κάποιοι παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση κάποιας κακοήθειας τους οποίους αδυνατούμε να ελέγξουμε, όπως η ηλικία, η έκθεση σε καρκινογόνους παράγοντες και η γενετική προδιάθεση. Ωστόσο, ακόμα και αυτά δεν αποτελούν αδιάσειστα στοιχεία πως κάποιο άτομο θα αναπτύξει καρκίνο. Μάλιστα, ακόμα και σε περιπτώσεις προχωρημένης ηλικίας ή γενετικής προδιάθεσης, η τροποποίηση ορισμένων συνηθειών μπορεί πραγματικά να επιφέρει θεαματικά αποτελέσματα. Ποιες είναι όμως αυτές οι συνήθειες;

Πρόληψη καρκίνου μέσω αλλαγών των συνηθειών μας

Πρόληψη καρκίνου μέσα από τη διακοπή του καπνίσματος

Το κάπνισμα είναι η κύρια αιτία πρόκλησης καρκίνου, ευθύνεται για το 22% των παγκόσμιων θανάτων από καρκίνο. Το κάπνισμα σχετίζεται κυρίως με τον καρκίνο του πνεύμονα, αλλά και με άλλες μορφές καρκίνου. Η διακοπή του καπνίσματος συνεπώς μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης κακοήθειας.

Διατήρηση υγιούς βάρους

Η παχυσαρκία συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού, παχέος εντέρου, ήπατος και άλλων οργάνων. Η διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους μέσω σωστών διατροφικών επιλογών και τακτικής άσκησης συμβάλλει καθοριστικά στην πρόληψη του καρκίνου.

Σωματική άσκηση και πρόληψη καρκίνου

Η τακτική σωματική δραστηριότητα μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού, του παχέος εντέρου και του ενδομητρίου. Η άσκηση ρυθμίζει τα επίπεδα ορμονών και ενισχύει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, προστατεύοντας από την εμφάνιση κάποιας κακοήθειας. Ως άσκηση μπορεί να θεωρηθεί και το τακτικό περπάτημα και η αποφυγή του παρατεταμένου καθίσματος και όχι απαραίτητα κάποιο άθλημα.

Υγιεινή διατροφή και πρόληψη πολλών μορφών καρκίνου

Η κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και δημητριακών ολικής αλέσεως μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου, ενώ η κατανάλωση επεξεργασμένων τροφών και κόκκινου κρέατος αυξάνει τον κίνδυνο να εμφανιστεί ιδίως καρκίνος του παχέος εντέρου. Επιζήμια είναι παράλληλα και η άκριτη κατανάλωση ροφημάτων και αναψυκτικών που περιέχουν αρκετά σάκχαρα. Από την άλλη πλευρά, τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες προστατεύουν τα κύτταρα από διάφορες βλάβες.

Περιορισμός της κατανάλωσης αλκοόλ

Η κατανάλωση αλκοόλ σχετίζεται με τον καρκίνο του στόματος, του λαιμού, του ήπατος και του μαστού. Ακόμα και η μέτρια κατανάλωση αυξάνει τον κίνδυνο, ιδιαίτερα στις γυναίκες λόγω της σύνδεσης με τον καρκίνο του μαστού.

Προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία

Ο καρκίνος του δέρματος, κυρίως το μελάνωμα, σχετίζεται με την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία και τα σολάριουμ. Η τακτική εφαρμογή αντηλιακού, η αναζήτηση σκιάς τις ώρες που ο ήλιος καίει περισσότερο και η εφαρμογή προστατευτικών ενδυμάτων είναι βασικά μέτρα που παρέχουν.

Εμβολιασμοί και πρόληψη κατά του καρκίνου

Ιοί όπως ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) και η ηπατίτιδα Β συνδέονται με καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και του ήπατος αντίστοιχα. Ο εμβολιασμός κατά αυτών των ιών μπορεί να μειώσει σημαντικά τις περιπτώσεις καρκίνου που προκαλούνται από λοιμώξεις.

Αποφυγή καρκινογόνων ουσιών

Η έκθεση σε καρκινογόνες ουσίες όπως ο αμίαντος και το ραδόνιο μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου. Οι εργαζόμενοι σε επικίνδυνους τομείς πρέπει να χρησιμοποιούν προστατευτικό εξοπλισμό.

Τακτικός προσυμπτωματικός έλεγχος και πρώιμη ανίχνευση

Ο τακτικός προσυμπτωματικός έλεγχος για καρκίνους όπως του μαστού, του τραχήλου της μήτρας και του παχέος εντέρου μπορεί να ανιχνεύσει τον καρκίνο σε πρώιμα στάδια, βελτιώνοντας την έκβαση και τα αποτελέσματα της θεραπείας.

Διαχείριση χρόνιων παθήσεων

Η διαχείριση χρόνιων παθήσεων, όπως ο διαβήτης και η υπέρταση, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Επίσης, η αποφυγή της χρόνιας φλεγμονής μέσω διατροφικών αλλαγών και φαρμακευτικής αγωγής μπορεί να προστατεύσει από τον καρκίνο.

Η πρόληψη του καρκίνου απαιτεί μια πολυδιάστατη προσέγγιση που συνδυάζει τις αλλαγές στον τρόπο ζωής και τη σωστή ενημέρωση. Τα μέτρα που αντισταθμίζουν τους παράγοντες κινδύνου, όπως η διακοπή του καπνίσματος και η υγιεινή διατροφή, μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά στη μείωση της εμφάνισης διαφόρων μορφών καρκίνου και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής πολλών ανθρώπων. Αν ωστόσο ο καρκίνος κάνει την εμφάνισή του, μπορεί να αντιμετωπιστεί, ιδίως αν ανευρεθεί εγκαίρως. Ο Γενικός Χειρουργός στον Πειραιάς Δρ. Γεώργιος Γεωργίου αντιμετωπίζει χειρουργικά πολλά περιστατικά καρκίνου, δίνοντας μαζί με τους ασθενείς του αυτή την τόσο σημαντική μάχη.