Ποια είναι η θεραπεία για τις καλοήθεις παθήσεις μαστού;
Σε ότι αφορά τις μεν κύστεις, η παρακολούθησή τους με τη βοήθεια υπερήχων συνήθως αρκεί και σε ιδιαίτερες μόνο περιπτώσεις προβαίνουμε σε αναρρόφηση του υγρού στο εσωτερικό τους και σε ιστολογική εξέτασή του. Στα ινοαδενώματα δε, συνήθως αρκεί η παρακολούθησή τους σε τακτική βάση, ενώ η αφαίρεσή τους συστήνεται επί αμφιβολιών ή όταν προκαλούν δυσφορία και άγχος στην ασθενή ή όταν αυξάνονται σε μέγεθος (> 3 εκ.). Αν τίθεται υποψία για φυλλοειδή όγκο, αυτός θα πρέπει να αφαιρείται με ευρέα υγιή όρια τουλάχιστον 1 εκ.
Η μασταλγία αντιμετωπίζεται πρώτιστα με τη χρήση του κατάλληλου στηθόδεσμου, με ήπια γυμναστική και ασκήσεις χαλάρωσης. Επί εμμονής του πόνου, μπορεί να απαιτηθεί η χορήγηση αναλγητικών, αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, ακόμα και ορμονικών σκευασμάτων. Οι φλεγμονές του μαστού απαιτούν θερμά επιθέματα, σχολαστική υγιεινή της περιοχής, χορήγηση αντιβίωσης και επί παρουσίας αποστηματικής συλλογής διάνοιξη και παροχέτευση.
Οι υπερπλαστικές αλλοιώσεις τις ινοκυστικής μαστοπάθειας αναδεικνύονται στη μαστογραφία ως αποτιτανώσεις εφ’ όσον προέρχονται από τους πόρους, ενώ αν εκκινούν από τα λόβια του μαζικού αδένα ανακαλύπτονται τυχαία σε δείγμα βιοψίας για άλλες αλλοιώσεις. Στη σκληρυντική αδένωση υπάρχουν μικρά οζίδια σε ένα λόβιο του μαστού, με συνέπεια να ψηλαφάται μάζα ή να είναι επώδυνη η περιοχή.
Εμφανίζει ύποπτους χαρακτήρες στη μαστογραφία και γι’ αυτό χρειάζεται να αποκλεισθεί η κακοήθεια με βιοψία. Αν αυτό το ενδεχόμενο αποκλεισθεί, δεν απαιτείται περαιτέρω θεραπεία, αν και υπάρχουν μελέτες που τη συσχετίζουν με ελαφρά αύξηση κινδύνου για καρκίνο μαστού, οπότε απαιτείται επαγρύπνιση.
Τα ενδοπορικά θηλώματα είναι μικροί όγκοι που αναπτύσσονται εντός των γαλακτοφόρων πόρων του μαστού, πλησίον της θηλής και συχνά προκαλούν έκκριμα από τη θηλή (ορώδες υγρό ή αίμα) ή και πόνο. Αφαιρούνται χειρουργικά και ακολουθεί ιστολογική εξέταση. Όταν είναι πολλαπλά αυξάνουν σχετικά τον κίνδυνο για καρκίνο.
Τέλος, σε γυναίκες με υπερπλαστικές αλλοιώσεις ινοκυστικής μαστοπάθειας που έχουν και ατυπία, συστήνεται παρακολούθηση σε πιο τακτά χρονικά διαστήματα, η χρήση επιπλέον διαγνωστικών μέσων όπως η Μαγνητική Τομογραφία αλλά και η διενέργεια βιοψίας.