Βασικοκυτταρικό καρκίνωμα (Basal Cell carcinoma – BCC)
Ο καρκίνος του δέρματος εμφανίζεται συχνότερα με τη μορφή του βασικοκυτταρικού καρκινώματος, το οποίο αφορά κυρίως τις περιοχές της κεφαλής και του λαιμού. Η επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας έχει αναγνωρισθεί ως ο πλέον σημαντικός επιβαρυντικός παράγοντας, ειδικά σε άτομα με ανοιχτόχρωμο τύπο δέρματος. Τόσο η UV-A όσο και η UV-B ακτινοβολία είναι επιβλαβείς, ενώ και η ιοντίζουσα ακτινοβολία ενοχοποιείται (δηλαδή προηγούμενη ακτινοβόληση της περιοχής).
Η συνολική πρόγνωση για τη μορφή αυτή που μπορεί να λάβει ο καρκίνος του δέρματος είναι πολύ καλή, καθώς οι μεταστάσεις σε απομακρυσμένα όργανα είναι ασυνήθεις. Ο όγκος, όμως, επεκτείνεται τοπικά και τείνει πολλές φορές να υποτροπιάζει στην ίδια θέση (ειδικά αν δεν έχει γίνει ολική εξαίρεσή του με ευρέα υγιή όρια) ή να εμφανίζονται σύντομα νέες βλάβες σε άλλες θέσεις.
Η θεραπεία έγκειται στην πλήρη χειρουργική αφαίρεση της βλάβης, συναφαιρώντας τμήμα υγιούς δέρματος μερικών χιλιοστόμετρων πέριξ της βλάβης. Η έκταση της αφαίρεσης θα εξαρτηθεί από το μέγεθος του BCC, τον ιστολογικό τύπο του, την εντόπισή του (καθώς υπάρχουν περιοχές με υψηλότερο κίνδυνο τοπικής υποτροπής απ’ ότι άλλες), το αν πρόκειται για πρωτοπαθή βλάβη ή υποτροπή κ.α.
Η αποκατάσταση της περιοχής μετά την χειρουργική εκτομή γίνεται με διάφορες τεχνικές πλαστικής συρραφής ή ακόμα και με μεταμόσχευση δέρματος από άλλο σημείο του σώματος. Όμως, καθώς τα BCC εντοπίζονται συχνότερα στην κεφαλή και το πρόσωπο, πολλές φορές η ολική αφαίρεσή τους μπορεί να απαιτεί εκτεταμένη επέμβαση ή να αφορά δύσκολα σημεία, όπως π.χ. το πτερύγιο του αυτιού.
Έτσι, προσπαθώντας να τηρήσουμε τα ογκολογικά ορθά κριτήρια συχνά είναι αναπόφευκτο να προκαλούνται δυσμορφίες. Τέλος, σε περιπτώσεις εκτεταμένης νόσου ή όταν ο ασθενής δεν είναι κατάλληλος για χειρουργική επέμβαση (π.χ. λόγω ηλικίας), η Ακτινοθεραπεία μπορεί να επιτύχει καλά ποσοστά ανταπόκρισης στην αντιμετώπιση των δερματικών αυτών όγκων.