Πώς γίνεται η διάγνωση καρκίνου του μαστού;
Ο προσυμπτωματικός έλεγχος του γενικού πληθυσμού (screening), δηλαδή ο έλεγχος όλων των γυναικών πριν εμφανίσουν καν συμπτώματα και ανεξάρτητα από το αν έχουν αυξημένους παράγοντες κινδύνου να εμφανίσουν καρκίνο ή όχι, ξεκινά σε γυναίκες ηλικίας 40-50 ετών. Ειδικότερα, περιλαμβάνει τα εξής:
Λεπτομερές ιστορικό για τον υπολογισμό του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου (με βάση τους παράγοντες κινδύνου για την κάθε ασθενή και χρησιμοποιώντας εξειδικευμένα μαθηματικά μοντέλα).
Κλινική εξέταση από ειδικό σχετικά με τις παθήσεις του μαστού ιατρό, που ξεκινά στην ηλικία των 40 και επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο.
Ψηφιακή Μαστογραφία, που ξεκινά στην ηλικία των 40-50 ετών και επαναλαμβάνεται κάθε 1-2 χρόνια (ανάλογα με την ηλικία της ασθενούς).
Επιπρόσθετα, συνιστάται:
Αυτοεξέταση των μαστών (από ηλικία 20-30 ετών).
Υπερηχοτομογράφημα μαστών σε γυναίκες με «πυκνούς» μαστούς (κατά τη μαστογραφική απεικόνιση).
Σε άτομα που εμπίπτουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου για εμφάνιση καρκίνου στον μαστό, ο προσυμπτωματικός έλεγχος τροποποιείται καθώς ισχύουν άλλα κριτήρια και χρησιμοποιούνται επιπλέον μέθοδοι πρώιμης ανίχνευσης του καρκίνου (π.χ. Mαγνητική Τομογραφία μαστών).
Όταν ο τυχαίος έλεγχος δείξει κάποια ευρήματα στο μαστό ή σε περιπτώσεις που η γυναίκα προσέρχεται στον ειδικό ιατρό με κάποιο σύμπτωμα από τον μαστό, ακολουθεί κλινική και ακτινολογική διερεύνηση της ύποπτης αλλοίωσης, η οποία μπορεί να είναι καλοήθης ή και κακοήθης.
Τότε ο ιατρός μπορεί να επιλέξει τη διενέργεια συμπληρωματικών εξετάσεων (π.χ. υπερηχογράφημα μαστών, εάν δεν είχε γίνει εξ’ αρχής) ή ακόμα και τη διενέργεια βιοψίας.
Η βιοψία στον μαστό γίνεται μόνο όταν υπάρχουν συγκεκριμένες ενδείξεις. Η λήψη υλικού από το μαστό μπορεί να γίνει με τις παρακάτω μεθόδους:
Βιοψία με λεπτή βελόνα, FNA (κυτταρολογική εξέταση)
Βιοψία με κόπτουσα βελόνα (core biopsy)
Βιοψία υποβοηθούμενη από κενό (στερεοτακτική, καθοδηγούμενη από υπέρηχο ή μαγνητική τομογραφία)
Ανοικτή (ταχεία) βιοψία στο χειρουργείο