Τι συμπτώματα προκαλεί η χολολιθίαση;
Η παρουσία λίθων μπορεί να μην προκαλεί συμπτώματα στον ασθενή που τις φέρει, οπότε πρόκειται για ασυμπτωματική χολολιθίαση. Με την ευρεία χρήση του υπερηχογραφήματος κοιλίας τα τελευταία χρόνια συχνά αναδεικνύεται χολολιθίαση σε άτομα που κάνουν έλεγχο για κάποιο άλλο λόγο, όπως για παράδειγμα σε προληπτικό έλεγχο ή μετά από ένα τροχαίο ατύχημα.
Οι σύγχρονες κατευθυντήριες οδηγίες υποστηρίζουν ότι ασθενείς με ασυμπτωματική χολολιθίαση (σιωπηλή νόσο δηλαδή, χωρίς συμπτώματα) δεν είναι απαραίτητο να χειρουργούνται προληπτικά, εκτός εάν έχουν επιβαρυντικούς παράγοντες όπως Σακχαρώδης Διαβήτης, Νεφροπάθεια κ.α.
Η παρακολούθηση των ασθενών γίνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα με υπερηχογράφημα και εφόσον συμβεί η πρώτη «κρίση χοληφόρων» συστήνουμε επέμβαση. Η εξέλιξη της χολολιθίασης με το πέρας του χρόνου και η μετάπτωσή της σε συμπτωματική νόσο μπορεί να οδηγήσει στις καταστάσεις που περιγράφονται στη συνέχεια.
Οι πέτρες στη χοληδόχο κύστη μπορεί να προκαλούν περιοδικά δυσπεπτικά ενοχλήματα, όπως φουσκώματα, αναγωγή, ερυγές κλπ. Συχνά τα συμπτώματα αυτά αποδίδονται σε παθήσεις του στομάχου ή του εντέρου και ο ασθενής ταλαιπωρείται για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ η κατάσταση θα μπορούσε να είχε εύκολα αποσαφηνιστεί με έναν υπερηχογραφικό έλεγχο.
Άλλες φορές οι λίθοι μετακινούνται με τις συσπάσεις της χοληδόχου κύστης μετά συνήθως από λιπαρό γεύμα και περνούν διαμέσου των χοληφόρων αγγείων στο δωδεκαδάκτυλο. Το πέρασμα αυτό προκαλεί έντονο πόνο στο δεξιό άνω πλάγιο τμήμα της κοιλιάς και η κατάσταση καλείται κολικός χοληφόρων. Ο πόνος, που είναι περιοδικός αλλά ιδιαίτερα οξύς και αγωνιώδης, μπορεί να συνοδεύεται από ναυτία και εμέτους. Συνήθως υποχωρεί με διακοπή της σίτισης, ενυδάτωση και χορήγηση ισχυρών αναλγητικών.
Ενίοτε ένας λίθος μπορεί να σφηνωθεί στη έξοδο της χοληδόχου κύστης, στον κυστικό πόρο, οπότε προκαλείται οξεία χολοκυστίτιδα. Πρόκειται για φλεγμονή του τοιχώματος της χοληδόχου κύστης, με έντονο και συνεχή πόνο στο δεξιό υποχόνδριο, πυρετό, ανορεξία και εμέτους.
Συνήθως αντιμετωπίζεται με ενδονσοκομειακή νοσηλεία, προκειμένου να ελεγχθεί η φλεγμονή με τη χορήγηση κατάλληλης αντιβίωσης, ενδοφλέβιων υγρών και αναλγητικών. Η επέμβαση πραγματοποιείται αφού συνέλθει ο ασθενής και αποδράμει η φλεγμονή (τουλάχιστον 4 εβδομάδες μετά το οξύ επεισόδιο), γιατί έτσι περιορίζονται οι εγχειρητικές επιπλοκές.
Σε ηλικιωμένους ασθενείς ή σε άτομα με συνοδά προβλήματα υγείας η οξεία χολοκυστίτιδα ενδέχεται να έχει βαριά μορφή (γαγγραινώδης χολοκυστίτιδα και περιχολοκυστικό απόστημα) ή να επιπλακεί με λοίμωξη αναπνευστικού, ειλεό κ.α.
Αν τώρα ο λίθος ενσφηνωθεί παρακάτω στην πορεία του προς το δωδεκαδάκτυλο, δηλαδή στον χοληδόχο πόρο, προκαλείται χοληδοχολιθίαση, η οποία εκδηλώνεται με κολικοειδή πόνο και ίκτερο (κιτρινωπή χροιά δέρματος και ματιών), αποχρωματισμό κοπράνων και υπέρχρωση ούρων. Αν επισυμβεί και βακτηριακή μόλυνση η κατάσταση καλείται οξεία χολαγγειίτιδα, οπότε υπάρχει επιπλέον συνεχής πόνος και πυρετός.
Στην περίπτωση που ο λίθος προχωρήσει χαμηλότερα, στη συμβολή του χοληδόχου πόρου με τον παγκρεατικό πόρο, προκύπτει μια ακόμα επείγουσα κατάσταση, η οξεία παγκρεατίτιδα. Αυτή εκδηλώνεται με πόνο στο κέντρο της κοιλίας και αντανάκλαση στη ράχη, εμέτους κ.α.
Τέλος, η πολυετής (>20 χρόνια) παρουσία λίθων στη χοληδόχο κύστη έχει συσχετισθεί με την ανάπτυξη αδενοκαρκινώματος στη χοληδόχο κύστη, λόγω της χρόνιας φλεγμονής που αυτοί προκαλούν (χρόνια χολοκυστίτιδα).
Γίνεται, επομένως, αντιληπτό ότι η χολολιθίαση μπορεί να εκδηλωθεί με διάφορες μορφές, από την απλή ασυμπτωματική νόσο μέχρι επείγουσες καταστάσεις όπως η χολαγγειίτιδα και η παγκρεατίτιδα, όπου απειλείται η ζωή του ασθενούς.