Ποια είδη από πολύποδες χοληδόχου κύστης υπάρχουν;
Οι συχνότερα εμφανιζόμενοι πολύποδες της χοληδόχου κύστης είναι οι χοληστερινικοί, οι οποίοι προκαλούνται από συσσωματώματα χοληστερίνης που προσκολλώνται στον βλεννογόνο του οργάνου και ομοιάζουν με πολύποδες, γι’ αυτό και ονομάζονται «ψευδοπολύποδες». Συχνά είναι περισσότεροι του ενός και δεν έχουν μεγάλο μέγεθος, μπορούν δε να μην είναι υπερηχογραφικά ορατοί μετά από κάποιο χρονικό διάστημα καθώς μπορεί να αποκολληθούν από το τοίχωμα της χοληδόχου κύστης και να κατακρημνιστούν εντός της χολής (του υγρού δηλαδή που αποθηκέυεται στην χοληδόχο κύστη).
Σε χρόνιες φλεγμονές της χοληδόχου κύστης μπορεί να εμφανίζονται φλεγμονώδεις πολύποδες. Οι αδενωματώδεις πολύποδες (αδενώματα χοληδόχου κύστης) , που είναι συνήθως μονήρεις, είναι αληθείς πολύποδες, καθώς εξορμώνται από τον βλεννογόνο της χοληδόχου κύστης και είναι υπερπλαστικές βλάβες με δυνατότητα να εξαλλαχτούν σε κακοήθεια, δηλαδή σε αδενοκαρκίνωμα της χοληδόχου κύστης.
Η πιθανότητα αυτή μάλιστα αυξάνεται όσο αυξάνεται το μέγεθος ενός πολύποδα και ειδικότερα αν αυτό ξεπεράσει το 1 εκ. Γι’ αυτό όταν συνιστάται στενή παρακολούθησή τους με υπερηχοτομογράφημα ετησίως και αφαίρεσή τους όταν φτάσουν το κριτικό μέγεθος των 10 χιλιοστόμετρων.
Η αδενομύωση της χοληδόχου κύστης είναι μια βλάβη που απεικονιστικά παρουσιάζεται σαν πάχυνση (συνηθέστερα στον πυθμένα του οργάνου) και αποτελεί δυνητικά προκαρκινική βλάβη, καθώς ένα ποσοστό αυτών εξελίσσονται σε κακοήθειες με το πέρασμα του χρόνου. Όταν, λοιπόν, διαγνωσθεί η παραπάνω κατάσταση συνιστάται αφαίρεση της χοληδόχου κύστης.