31 Ιούλ Διαφραγματοκήλη και συμπτώματα που προκαλεί: Επιλογές χειρουργικής θεραπείας
Η διαφραγματοκήλη συνιστά μια μορφή κήλης κατά την οποία τμήμα του στομάχου προβάλλεται μέσω του διαφράγματος και σχετίζεται με συμπτώματα γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Το διάφραγμα είναι ένας μεγάλος μυς που βοηθά στην αναπνοή και διαχωρίζει την κοιλιακή από τη θωρακική κοιλότητα. Συνεπώς, αυτή η ανατομική μετατόπιση του στομάχου στο διάφραγμα μπορεί να οδηγήσει σε γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, μια χρόνια διαταραχή του πεπτικού συστήματος όπου τα οξέα του στομάχου παλινδρομούν προς τη στοματική κοιλότητα, ερεθίζοντας κατά συνέπεια την επένδυση του οισοφάγου. Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση έχει ως χαρακτηριστικό της γνώρισμα τη συχνή καούρα, ένα σύμπτωμα το οποίο κάνει αισθητή την παρουσία του συνήθως μετά από κάθε γεύμα. Η συχνότητα εμφάνισης του δυσάρεστου αυτού συμπτώματος μπορεί να υποβαθμίσει σημαντικά την ποιότητα ζωής.
Αιτίες διαφραγματοκήλης
Για την εμφάνιση διαφραγματοκήλης ενοχοποιούνται συνήθως:
- Κληρονομικοί παράγοντες.
- Η παχυσαρκία.
- Η εγκυμοσύνη.
- Η άρση βάρους.
- Η αυξημένη ενδοκοιλιακή πίεση.
- Ο έντονος παροξυσμικός βήχας.
- Η χρόνια δυσκοιλιότητα.
- Η προχωρημένη ηλικία, καθώς αυτή συνεπάγεται εξασθένηση των μυών και των συνδέσμων.
- Το κάπνισμα.
- Η συστηματική κατανάλωση αλκοόλ.
Διαφραγματοκήλη και συμπτώματα που προκαλεί
Εάν η διαφραγματοκήλη είναι μικρή, τα συμπτώματα είναι σχεδόν ανύπαρκτα και η πάθηση ανακαλύπτεται συνήθως τυχαία κατά τη διάρκεια γαστροσκόπησης. Ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου, η διαφραγματοκήλη μπορεί να προκαλέσει ήπια έως σοβαρά συμπτώματα. Ουσιαστικά, τα περισσότερα άτομα με διαφραγματοκήλη δεν έχουν ενοχλήσεις από την κήλη αυτή καθ’ αυτή αλλά από τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, η οποία είναι ίσως το πιο σταθερό χαρακτηριστικό της διαφραγματοκήλης. Στα συμπτώματα συνεπώς που προκαλεί η διαφραγματοκήλη και κατά συνέπεια η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση συγκαταλέγονται:
- Συχνή καούρα μετά το φαγητό, που μπορεί να είναι χειρότερη τη νύχτα ή όταν ο ασθενής ξαπλώνει.
- Αναγωγή όξινου περιεχομένου.
- Όξινες ερυγές (ρέψιμο).
- Αίσθημα ταχείας πλήρωσης στομάχου κατά το γεύμα.
- Δυσφαγία ή δυσκαταποσία.
- Πόνος στο μέσο του στήθους.
- Χρόνιος βήχας, ιδιαίτερα τη νύχτα.
- Βραχνάδα ή πονόλαιμος λόγω ερεθισμού των φωνητικών χορδών από το οξύ.
- Φλεγμονή στο λάρυγγα ή τους πνεύμονες.
- Ναυτία ή έμετος.
- Απώλεια βάρους.
- Ακανόνιστος καρδιακός ρυθμός (αρρυθμίες).
Επιλογές χειρουργικής θεραπείας για τη διαφραγματοκήλη
Η διαφραγματοκήλη, όπως κάθε μορφή κήλης, δεν θα επανέλθει από μόνη της. Δηλαδή δεν υπάρχει η πιθανότητα να επανέλθει το τμήμα του στομάχου που προβάλλεται μέσω του διαφράγματος στην αρχική, φυσιολογική του θέση. Η επανατοποθέτηση αυτή είναι εφικτή μόνο μέσω χειρουργικής επέμβασης. Βέβαια, σε μια πρώτη προσπάθεια ανακούφισης των συμπτωμάτων της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης που έχει προκληθεί από διαφραγματοκήλη μπορεί να εφαρμοστεί συντηρητική θεραπεία.
Η χειρουργική επέμβαση που αποκαθιστά τη διαφραγματοκήλη και τα συμπτώματα που αυτή προκαλεί έχει ένδειξη όταν η μορφή αυτή κήλης είναι μεγάλου μεγέθους ή προκαλεί πολύ έντονα συμπτώματα. Η επέμβαση διενεργείται με ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές (λαπαροσκοπική ή ρομποτική χειρουργική) και περιλαμβάνει την επανατοποθέτηση του τμήματος του στομάχου που έχει μετατοπιστεί στη φυσιολογική του θέση. Συγχρόνως, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, τυλίγεται τμήμα του θόλου του στομάχου γύρω από τον οισοφάγο (θολοπλαστική) ώστε να αποτραπεί η επανεμφάνιση της πάθησης και να εξαφανιστεί πλήρως η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Έτσι ισχυροποιείται ο βαλβιδικός μηχανισμός στη μετάπτωση του οισοφάγου στον στόμαχο και ταυτόχρονα παρεμποδίζεται η επανατοποθέτηση του στομάχου στον θώρακα, αφού τα σκέλη του διαφράγματος συμπλησιάζονται με ραφές. Για να διασφαλιστεί μάλιστα αυτό σε περιπτώσεις που υπάρχει μεγάλο χάσμα στο διάφραγμα, δεν αποκλείεται να τοποθετηθεί και συνθετικό πλέγμα.
Η λαπαροσκοπική αποκατάσταση της συγκεκριμένης κήλης πραγματοποιείται μέσω πολύ μικρών τομών και με τη χρήση ειδικού οργάνου, του λαπαροσκοπίου. Η ρομποτική χειρουργική από την άλλη πλευρά είναι εξίσου ιδανική για την αποκατάσταση μιας διαφραγματοκήλης. Η επέμβαση πραγματοποιείται με τη χρήση ρομποτικών βραχιόνων, κάμερας υψηλής ευκρίνειας και ειδικών χειρουργικών εργαλείων, τα οποία χειρίζεται ο χειρουργός από μια κονσόλα. Το ρομποτικό σύστημα αποτελεί έναν ακούραστο και αξιόπιστο βοηθό του χειρουργού, παρέχοντας τρισδιάστατη όραση ακόμη και σε δυσπρόσιτες περιοχές και μοναδική ακρίβεια κινήσεων. Ταυτόχρονα, με τη ρομποτική χειρουργική διευκολύνεται η αναγνώριση και ο ατραυματικός διαχωρισμός ευαίσθητων δομών, γεγονός που ελαχιστοποιεί την πιθανότητα εμφάνισης επιπλοκών.
Γενικότερα, τόσο η λαπαροσκοπική όσο και η ρομποτική τεχνική προσφέρουν βελτιωμένα αποτελέσματα και ταχύτατη μετεγχειρητική αποκατάσταση. Απαιτείται μόνο ημερήσια νοσηλεία, ενώ ο πόνος μετεγχειρητικά είναι ελάχιστος. Ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει άμεσα στις καθημερινές του δραστηριότητες, χωρίς να ανησυχεί καθόλου για το αισθητικό αποτέλεσμα, καθώς είναι άριστο. Ο Γενικός Χειρουργός στον Πειραιάς, Δρ. Γεώργιος Γεωργίου, εφαρμόζει επιτυχώς τόσο τη λαπαροσκοπική όσο και τη ρομποτική τεχνική, προκειμένου να αποκαταστήσει με το βέλτιστο τρόπο τόσο τη διαφραγματοκήλη όσο και τα συμπτώματα που αυτή προκαλεί. Βέβαια, η συνέπεια στα μετεγχειρητικά ραντεβού και η πιστή τήρηση των μετεγχειρητικών οδηγιών από την πλευρά του ασθενούς είναι ουσιαστικές για την επίτευξη των καλύτερων δυνατών αποτελεσμάτων.