Εκκολπωμάτωση παχέος εντέρου: Γιατί εμφανίζεται;

εκκολπωμάτωση παχέος εντέρου

Εκκολπωμάτωση παχέος εντέρου: Γιατί εμφανίζεται;

Μια από τις πιο «σιωπηλές» παθήσεις του παχέος εντέρου είναι η εκκολπωμάτωση. Ο χαρακτηρισμός σιωπηλή αφορά στο γεγονός ότι συνήθως δεν προκαλεί συμπτώματα έως ότου αποκτήσει φλεγμονώδη υπόσταση. Η εκκολπωμάτωση παχέος εντέρου αναφέρεται στο σχηματισμό εκκολπωμάτων, δηλαδή μικρών προεξοχών που μοιάζουν με σακουλάκια, στο βλεννογόνο που επενδύει εσωτερικά το παχύ έντερο. Η εκκολπωμάτωση παχέος εντέρου παραμένει ασυμπτωματική έως ότου τα εκκολπώματα αναπτύξουν φλεγμονή. Η φλεγμονή αυτή εκδηλώνεται με έντονα, δυσάρεστα συμπτώματα τα οποία υποβαθμίζουν σημαντικά την ποιότητα ζωής του ασθενούς.

Τι είναι η εκκολπωμάτωση παχέος εντέρου;

Η εκκολπωμάτωση του παχέος εντέρου είναι μια πάθηση κατά την οποία σχηματίζονται εκκολπώματα, δηλαδή μικρού μεγέθους σακοειδείς προεξοχές, στο βλεννογόνο που επενδύει εσωτερικά το παχύ έντερο. Πιο συγκεκριμένα, οι προεξοχές αυτές αναπτύσσονται σε αδύναμα σημεία του τοιχώματος του παχέος εντέρου, συνήθως λόγω αυξημένης ενδοκοιλιακής πίεσης. Αυτή η νόσος συνδέεται συχνά με τη δυσκοιλιότητα, τη φτωχή σε φυτικές ίνες διατροφή, καθώς και την παχυσαρκία και τη σωματική αδράνεια.

Αίτια και παράγοντες κινδύνου

Η εκκολπωμάτωση παχέος εντέρου θεωρείται νόσος που σχετίζεται με τον δυτικό τρόπο ζωής, όπου η χαμηλή πρόσληψη φυτικών ινών οδηγεί σε σκληρά κόπρανα και αυξημένες πιέσεις στο εσωτερικό του εντέρου. Αυτές οι πιέσεις προκαλούν το σχηματισμό προεξοχών του βλεννογόνου (εσωτερική επένδυση του εντέρου) μέσω του μυϊκού τοιχώματος, δημιουργώντας τα εκκολπώματα εντέρου. Το σιγμοειδές κόλον είναι η συνηθέστερη περιοχή όπου αναπτύσσονται εκκολπώματα, αν και μπορεί να εντοπιστούν σε οποιοδήποτε σημείο του παχέος ή λεπτού εντέρου. Η πάθηση είναι πιο συχνή σε ασθενείς άνω των 60 ετών, αλλά τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί αύξηση των κρουσμάτων σε νεότερα άτομα. Η έλλειψη άσκησης, η παχυσαρκία και η δίαιτα χαμηλή σε φυτικές ίνες αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης εκκολπωμάτων.

Συμπτώματα που προκαλεί η εκκολπωμάτωση παχέος εντέρου

Η εκκολπωμάτωση παχέος εντέρου είναι συνήθως ασυμπτωματική. Ωστόσο, όταν τα εκκολπώματα προκαλούν επιπλοκές, όπως φλεγμονή (εκκολπωματίτιδα) ή αιμορραγία, εμφανίζονται τα παρακάτω συμπτώματα:

  • Κοιλιακός πόνος ο οποίος εντοπίζεται κυρίως στην αριστερή πλάγια πλευρά της κοιλιάς.
  • Δυσκοιλιότητα ή διάρροια.
  • Αιμορραγία από τον πρωκτό.
  • Ενόχληση και πόνος κατά την ούρηση.

Η εκκολπωματίτιδα, η πιο κοινή επιπλοκή της εκκολπωμάτωσης, οφείλεται συνήθως σε απόφραξη των εκκολπωμάτων, η οποία με τη σειρά της οδηγεί σε φλεγμονή. Αυτή μπορεί να οδηγήσει σε αποστήματα, περιτονίτιδα ή ακόμη και διάτρηση του εντέρου σε σοβαρές περιπτώσεις.

Διάγνωση

Η διάγνωση της εκκολπωμάτωσης γίνεται κυρίως μέσω κολονοσκόπησης, κατά την οποία ο γιατρός εξετάζει το εσωτερικό του παχέος εντέρου για την παρουσία εκκολπωμάτων. Εναλλακτικά, η αξονική τομογραφία μπορεί να αποκαλύψει τη θέση και την έκταση της πάθησης, ενώ παράλληλα παρέχει πληροφορίες για τυχόν επιπλοκές όπως αποστήματα ή πάχυνση του τοιχώματος του εντέρου.

Θεραπεία για την εκκολπωμάτωση παχέος εντέρου

Η θεραπεία της εκκολπωμάτωσης παχέος εντέρου εξαρτάται από τη σοβαρότητα της πάθησης. Σε ασυμπτωματικούς ασθενείς, συνήθως προτείνεται ένταξη περισσότερων φυτικών ινών στη διατροφή για τη διευκόλυνση των κενώσεων και την αποφυγή σχηματισμού νέων εκκολπωμάτων. Σε ήπιες περιπτώσεις εκκολπωματίτιδας, συνιστάται η λήψη αντιβιοτικών και η υιοθέτηση μιας ελαφριάς δίαιτας.

Σε πιο σοβαρές καταστάσεις, όπου υπάρχουν επιπλοκές όπως απόστημα ή ρήξη του εντέρου, μπορεί να απαιτηθεί χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του πάσχοντος τμήματος του εντέρου. Η επέμβαση αυτή ονομάζεται κολεκτομή και πλέον μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε λαπαροσκοπικά είτε ρομποτικά, με ελάχιστα επεμβατικό τρόπο. Η ρομποτική κολεκτομή είναι μάλιστα η πιο σύγχρονη τεχνική, η οποία προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα στους ασθενείς, καθώς περιλαμβάνει τη χρήση ρομποτικού συστήματος. Τόσο η λαπαροσκοπική εκτομή παχέος εντέρου όσο και η ρομποτική κολεκτομή συνεπάγονται ταχύτερη ανάρρωση και κατά συνέπεια επαναφορά στην καθημερινότητα, ενώ το μικρό μέγεθος των τομών μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης κάποιας επιπλοκής μετεγχειρητικά. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να απαιτηθεί προσωρινή παρά φύσει έδρα, η οποία συνήθως αποκαθίσταται σε δεύτερο χρόνο.

Γενικά, η εκκολπωμάτωση του παχέος εντέρου είναι μια αρκετά κοινή πάθηση που σχετίζεται με τον σύγχρονο τρόπο ζωής και τις τρέχουσες διατροφικές συνήθειες. Παρόλο που οι περισσότεροι ασθενείς παραμένουν ασυμπτωματικοί, η πρόληψη μέσω σωστής διατροφής και τακτικής άσκησης είναι κρίσιμο βήμα για τον περιορισμό του επιπολασμού και των επιπτώσεων της νόσου. Σε περίπτωση εμφάνισης κάποιας επιπλοκής όπως η εκκολπωματίτιδα, η έγκαιρη διάγνωση και στοχευμένη (συχνά χειρουργική) θεραπεία κρίνονται αναγκαίες για την αποφυγή σοβαρότερων προβλημάτων. Τη χειρουργική αποκατάσταση της πάθησης πραγματοποιεί με απόλυτη προσοχή ο Γενικός Χειρουργός στον Πειραιά Δρ. Γεώργιος Γεωργίου.