Πώς θεραπεύεται η «κήλη αθλητή»;
Η αρχική αντιμετώπιση συνήθως προέρχεται από το ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό της ομάδας του αθλητή, δηλαδή προπονητή, φυσιοθεραπευτή, Φυσίατρο, Ορθοπεδικό ιατρό. Συνίσταται σε αποχή από τις αθλητικές δραστηριότητες, ανάπαυση, εφαρμογή κρύων επιθεμάτων, λήψη αντιφλεγμονώδους αγωγής και φυσιοθεραπείες. Τα συμπτώματα μπορεί να εμφανίζουν αρχικά βελτίωση, αλλά μόλις το άτομο επανέλθει σε πλήρη αθλητή δράση συνήθως επανεμφανίζονται, οπότε και ζητείται η συνδρομή του Χειρουργού.
Η οριστική θεραπεία για μια «κήλη του αθλητή» είναι χειρουργική και πραγματοποιείται με ενίσχυση των μυοτενόντιων δομών πέριξ της περιοχής των βουβωνικών στομίων με τοποθέτηση βιοσυμβατού συνθετικού πλέγματος. Έτσι, ενισχύεται το βουβωνικό κανάλι εκ των όπισθεν και ισοκατανέμεται η τάση στις ιστικές δομές που δέχονται τα μεγαλύτερα κινητικά φορτία.
Προτιμάται η λαπαροσκοπική ή ρομποτική μέθοδος λόγω τη ταχείας επανόδου στις δραστηριότητες, του μηδενικού μετεγχειρητικού πόνου και του άριστου αισθητικού αποτελέσματος. Η επέμβαση είναι πανομοιότυπη με αυτήν της αποκατάστασης μιας βουβωνοκήλης, πραγματοποιείται με 3 μικρές οπές λίγων χιλιοστόμετρων απ’ όπου διέρχονται τα ειδικά εργαλεία.
Το πλέγμα τοποθετείται στη θέση του και χάρη στην ειδική πρωτοποριακή τεχνολογία με την οποία έχει κατασκευαστεί, αφήνεται να κολλήσει στους ιστούς χωρίς να τοποθετούνται κόλλα, ραφές ή αγκτήρες, γιατί στο παρελθόν όλα αυτά είχαν ενοχοποιηθεί για σημαντικό μετεγχειρητικό πόνο. Η επάνοδος σε πλήρη δραστηριότητα μπορεί να γίνει μετά το πέρας 10 ημερών από την επέμβαση.