Πώς θεραπεύεται η γαστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση;
Η αρχική προσέγγιση στη ΓΟΠ συνίσταται στην τροποποίηση των αιτιολογικών παραγόντων και στην χορήγηση φαρμακευτικών ουσιών που ελαττώνουν ή αναστέλλουν τη γαστρική έκκριση. Έτσι, ζητείται από το άτομο να αποφεύγει μεγάλες ποσότητες φαγητού και να προτιμά τα μικρά και συχνά γεύματα, τα οποία δε θα πρέπει να περιέχουν καυστικά/ερεθιστικά συστατικά ή να συνοδεύονται από αλκοόλ ή αεριούχα αναψυκτικά.
Ο ασθενής δε θα πρέπει να ξαπλώνει για τουλάχιστον 2 ώρες μετά από κάθε γεύμα, ενώ του συστήνεται να μη φορά σφιχτά ρούχα και εξαρτήματα (π.χ. ζώνη) στη μέση του σώματος καθώς και να χάσει σωματικό βάρος και να διακόψει το κάπνισμα. Παράλληλα, χορηγούνται φάρμακα όπως οι αναστολείς της ισταμίνης Η2 ή οι αναστολείς έκκρισης του γαστρικού οξέος (proton pump inhibitors – PPI).
Αρχικά το μεγαλύτερο μέρος των ασθενών θα συμμορφωθούν στην αγωγή και θα εμφανίσουν ύφεση ή και πλήρη έλεγχο των συμπτωμάτων της ΓΟΠ. Όμως, συχνά μετά τη διακοπή της θεραπείας η κατάσταση υποτροπιάζει, οπότε προκύπτει η ανάγκη για μακροχρόνια ή και ισόβια (lifetime) φαρμακευτική αγωγή.
Οι ασθενείς αυτοί είναι υποψήφιοι για χειρουργική αντιμετώπιση της ΓΟΠ με κάποιου είδους αντι-παλινδρομικής και αντι-αναγωγικής επέμβασης, όπως είναι οι διάφορων τύπων θολοπλαστικές (ολική 360ο ή Nissen, μερική οπίσθια 270ο ή Toupet, μερική πρόσθια 90-180ο ή Dor).
Επιπλέον, αν συνυπάρχει χειρουργική παθολογία, όπως π.χ. διαφραγματοκήλη, θα πρέπει επίσης να διορθώνεται στο ίδιο χειρουργείο (με θολοπλαστική + σύγκλειση σκελών διαφράγματος με ή χωρίς πλέγμα). Σήμερα, όλες οι επεμβάσεις αυτές πραγματοποιούνται λαπαροσκοπικά ή ρομποτικά, με λίγες μικρές οπές στο κοιλιακό τοίχωμα και νοσηλεία 1 ημέρας.