Ποια είναι η Θεραπεία για το πεπτικό έλκος;
Στόχος της θεραπείας είναι η μείωση της γαστρικής οξύτητας, η εκρίζωση του ελικοβακτηριδίου (εφ’ όσον αυτό υπάρχει) και η αποφυγή πρακτικών που μειώνουν την άμυνα του βλεννογόνου απέναντι στα γαστρικά οξέα (διακοπή αλκοόλ, καπνίσματος, αντιφλεγμονωδών σκευασμάτων κλπ), έτσι ώστε να δοθεί η δυνατότητα στον οργανισμό να επουλώσει το έλκος και να αποφευχθούν οι σοβαρές επιπλοκές του.
Τα αντιόξινα σκευάσματα δεν φαίνεται να βοηθούν σημαντικά στην επούλωση, ανακουφίζουν όμως παροδικά τον ασθενή από τα συμπτώματα. Οι ανταγωνιστές ισταμινικών υποδοχέων Η2 σήμερα δεν χρησιμοποιούνται πια ευρέως, καθώς αντικαταστάθηκαν από νεότερα φάρμακα, τους αναστολείς αντλίας πρωτονίων (PPI), που είναι πιο αποτελεσματικοί στην επούλωση του έλκους.
Συνδυάζονται με συγκεκριμένα σκευάσματα αντιβιοτικής αγωγής για την εκρίζωση του H. Pylori. Ταυτόχρονα, απαιτείται συγκεκριμένη διατροφή όπου απουσιάζουν οι καυστικές-ερεθιστικές τροφές (αλκοόλ, καφές, πικάντικα και καυτερά).
Συνδυάζοντας όλα τα παραπάνω σήμερα είμαστε στην ευχάριστη θέση να καταγράφουμε μια εντυπωσιακή μείωση των περιστατικών πεπτικού έλκους παγκόσμια και ειδικότερα εκείνων των περιπτώσεων που απαιτούν χειρουργική επέμβαση.
Έτσι, ενώ 50 χρόνια πριν πραγματοποιούνταν αρκετά συχνά μείζονες επεμβάσεις για την αντιμετώπιση της υπερέκκρισης του γαστρικού οξέος (διατομή πνευμονογαστρικών νεύρων και πυλωροπλαστική, μερική γαστρεκτομή κ.α.), στις μέρες μας αυτού του είδους τα χειρουργεία έχουν εγκαταληφθεί οριστικά χάρη στα νεότερα φάρμακα.
Επεμβάσεις πραγματοποιούνται σχεδόν μόνο για την αντιμετώπιση της διάτρησης του έλκους, καθώς η αιμορραγία ελέγχεται συνήθως από τους Γαστρεντερολόγους ενδοσκοπικά ή και τους Επεμβατικούς Ακτινολόγους. Αλλά και στην περίπτωση που χρειαστεί χειρουργειο, χάρη στην πρόοδο της τεχνολογίας, υπάρχει η δυνατότητα ελάχιστα επεμβατικής προσέγγισης με τη λαπαροσκοπική ή και τη ρομποτική μέθοδο, έτσι ώστε να ελαχιστοποιείται ο πόνος και η διάρκεια νοσηλείας.