19 Απρ Υποθυρεοειδισμός και Υπερθυρεοειδισμός: Ποια η διαφορά;
Ο υποθυρεοειδισμός και ο υπερθυρεοειδισμός είναι δύο κοινές διαταραχές του θυρεοειδούς που επηρεάζουν εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Αυτές οι καταστάσεις συμβαίνουν όταν ο θυρεοειδής αδένας, ένας αδένας σε σχήμα πεταλούδας που βρίσκεται στο λαιμό, παράγει πολύ λίγη ή πάρα πολύ θυρεοειδική ορμόνη. Συνολικά, ο υποθυρεοειδισμός είναι πιο συχνός από τον υπερθυρεοειδισμό.
Υποθυρεοειδισμός
Ο υποθυρεοειδισμός, γνωστός και ως υπολειτουργικός θυρεοειδής, εμφανίζεται όταν ο θυρεοειδής αδένας δεν παράγει αρκετή θυρεοειδική ορμόνη. Αυτή η ορμόνη είναι υπεύθυνη για τη ρύθμιση του μεταβολισμού και των επιπέδων ενέργειας στο σώμα. Όταν δεν υπάρχει αρκετή θυρεοειδική ορμόνη, ο μεταβολισμός επιβραδύνεται και οι διαδικασίες του σώματος γίνονται υποτονικές. Ο υποθυρεοειδισμός είναι πιο συχνός στις γυναίκες παρά στους άνδρες, ιδιαίτερα μετά την ηλικία των 60 ετών. Υπολογίζεται συνολικά ότι επηρεάζει περίπου το 5-10% του πληθυσμού. Στην περίπτωση των γυναικών μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα και μπορεί να προκαλέσει ακανόνιστες εμμηνορροϊκές περιόδους και δυσκολία στην επίτευξη εγκυμοσύνης.
Υπερθυρεοειδισμός
Ο υπερθυρεοειδισμός, γνωστός και ως υπερδραστήριος θυρεοειδής, εμφανίζεται όταν ο θυρεοειδής αδένας παράγει υπερβολική ποσότητα θυρεοειδικών ορμονών. Αυτό μπορεί να προκαλέσει επιτάχυνση των διεργασιών του σώματος. Αν και ο υπερθυρεοειδισμός είναι πιο σπάνιος, επηρεάζει περίπου το 1-2% του πληθυσμού με τις περισσότερες περιπτώσεις να παρουσιάζονται στις γυναίκες άνω της ηλικίας των 50 ετών. Όπως ο υποθυρεοειδισμός, μπορεί να επηρεάσει τις εμμηνορροϊκές περιόδους. Σε αυτήν την περίπτωση η περίοδος μπορεί να είναι πιο ελαφριά, ακανόνιστη ή απούσα.
Συμπτώματα & Διαφορές
Τα συμπτώματα που προκαλεί ο υποθυρεοειδισμός διαφέρουν από αυτά του υπερθυρεοειδισμού. Ο υπολειτουργικός θυρεοειδής συνήθως προκαλεί:
- Κόπωση
- Αύξηση βάρους
- Δυσκοιλιότητα
- Ξηροδερμία
- Απώλεια μαλλιών
- Ευαισθησία στο κρύο
- Κατάθλιψη
Από την άλλη, άτομα με υπερθυρεοειδισμό μπορεί να εμφανίσουν:
- Απώλεια βάρους
- Γρήγορο καρδιακό ρυθμό
- Αυξημένη όρεξη
- Άγχος
- Τρέμουλο
- Εφίδρωση
- Ευαισθησία στη ζέστη
Αίτια & Διάγνωση
Τα αίτια επίσης που προκαλούν υποθυρεοειδισμό και υπερθυρεοειδισμό αντίστοιχα, διαφέρουν. Ο υποθυρεοειδισμός από την μία, προκαλείται συχνά από μια αυτοάνοση διαταραχή που ονομάζεται θυρεοειδίτιδα Hashimoto, ενώ από την άλλη, ο υπερθυρεοειδισμός προκαλείται συχνά από μια αυτοάνοση διαταραχή που ονομάζεται νόσος του Graves.
Και οι δύο παθήσεις μπορούν να διαγνωστούν με μια εξέταση αίματος που μετρά τα επίπεδα της θυρεοειδικής ορμόνης και της θυρεοειδοτρόπου ορμόνης (TSH). Στον υποθυρεοειδισμό τα επίπεδα της TSH είναι συνήθως υψηλά, ενώ στον υπερθυρεοειδισμό τα επίπεδα της TSH είναι συνήθως χαμηλά.
Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι οι δύο παθήσεις είναι αντίθετες μεταξύ τους. Αυτό σημαίνει ότι ένα άτομο δεν μπορεί να έχει και τις δύο διαταραχές ταυτόχρονα. Άτομα όμως με αυτοάνοσες διαταραχές του θυρεοειδούς, μπορεί να έχουν ταλαντευόμενη λειτουργία του θυρεοειδούς, δηλαδή να βιώνουν τις δύο παθήσεις σε διαφορετικές στιγμές.
Θεραπεία
Ανάλογα με την πάθηση που παρατηρείται, η θεραπεία αντιμετώπισης είναι διαφορετική. Η αντιμετώπιση του υποθυρεοειδισμού συνήθως περιλαμβάνει τη λήψη συνθετικών φαρμάκων υποκατάστασης των θυρεοειδικών ορμονών. Αντιθέτως, η θεραπεία για τον υπερθυρεοειδισμό μπορεί να περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή για τον αποκλεισμό της παραγωγής θυρεοειδικής ορμόνης, θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο ή ακόμη και χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του θυρεοειδούς αδένα. Ο Δρ. Γεώργιος Γεωργίου είναι εξειδικευμένος χειρουργός με μακρά εμπειρία στην διάγνωση και θεραπεία περιστατικών που αφορούν τις παθήσεις του θυρεοειδούς. Με την βοήθειά του μπορείτε να αντιμετωπίσετε οποιαδήποτε πάθηση, σύμφωνα με τις ανάγκες σας!